PROGRAM
OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST
WSPÓŁFINANSOWANY ZEUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM 2018
CELEMPROGRAMU
jest
zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz
uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2018 – czerwiec 2019, a jej celami szczegółowymi są:
a) organizacja i
koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji
partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
b) racjonalne
zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł,
na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
c) przekazanie
artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej
zgodnie z zasadami PO PŻ,
d) prowadzenie
działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących
zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie
społeczne.
OKRES
DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: wrzesień 2018
– czerwiec 2019
Pomoc
żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności [OPR] do Organizacji Partnerskich
Lokalnych [OPL], która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA
KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest
do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić
sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też
trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej
sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej
oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium
dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 200%
kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. do 30.09.2018 r. – 1 268 PLN dla osoby
samotnie gospodarującej i 1 028 PLN, dla osoby w rodzinie, a od 01.10.2018 r. –
1 402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc
systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych
lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym
bezpłatnie.
2.
Sposób
kwalifikacji:
- OPS
będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy
żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do
pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
- OPL
mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących
się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych].
Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do
OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL;
- OPL
mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w
POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do
wytycznych].
ZASADY
PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc
żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem
Organizacji Partnerskich Lokalnych jako
zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
1. Zestaw
roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2018 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok
49 kg w tym:
1. Artykuły warzywne i owocowe:
1. groszek z marchewką 3,6 kg,
2. fasola biała 3,6 kg,
3. koncentrat pomidorowy 1,60 kg,
4. buraczki wiórki 1,05 kg,
5. powidła śliwkowe 1,80 kg,
2. Artykuły skrobiowe:
1. makaron jajeczny 4,5 kg,
2. makaron kukurydziany bezglutenowy
0,5 kg
3. ryż biały 3 kg,
4. kasza gryczana 1,5 kg,
5. herbatniki maślane 0,8 kg,
3. Artykuły mleczne:
1. mleko UHT 7 l,
2. ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4
kg,
4. Artykuły mięsne:
1. szynka drobiowa 3 kg,
2. szynka wieprzowa mielona 2,1 kg,
3. pasztet wieprzowy 0,64 kg,
4. kabanosy wieprzowe 0,36 kg,
5. filet z makreli w oleju 1,7 kg,
5. Cukier
1. cukier biały 4 kg,
2. miód nektarowy wielokwiatowy 0,4 kg
6. Tłuszcze
1. olej rzepakowy 4 l,
7. Dania gotowe
1. gołąbki w sosie pomidorowym 1,6 kg;
2.
Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów
spożywczych [co najmniej 3] z
różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo.
3.
Posiłek to każdy posiłek przygotowany
w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone:
śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek,
podwieczorek, kolacja]. posiłki
do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających
zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach,
noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np.
catering).
4. W przypadku gdy liczba osób
uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji
Podprogramu 2018do danej OPR/OPL przekroczy limit przydziału żywności dla
OPR/OPL , Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1
osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 39,5
kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7
grup artykułów spożywczych
5. W uzasadnionych sytuacjach np.
stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł
spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
6. W przypadku rodzin z dziećmi
dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb
rodzin .
7. Żywność jest wydawana osobom
potrzebującym w ramach POPŻ - NIEODPŁATNIE.
SKŁADANIE
SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba
potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność
do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z
siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy
i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA
TOWARZYSZĄCE:
Działania
realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z
OPL i OPS:
- warsztaty
kulinarne;
- warsztaty
edukacji ekonomicznej;
- warsztaty
dietetyczne;
- warsztaty
niemarnowania żywności.
Działania
realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w
miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali
zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca
zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na
stronach internetowych Banków Żywności.
Działania
realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:
- włączenie
osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności
lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności
lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
- grupy
wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze,
matki z dziećmi, osoby samotne);
- pomoc
towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych –
osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy
rzeczowej);
- pomoc w
utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
- wsparcie
psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w
działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała
skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ –
ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest
współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami
osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami
prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym
województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
Plakat nr 1.Plakat nr 2.
Plakat nr 3.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz